seizoen 2024/2025

Flageolets / Elsa / *Frankrijk / Oogstjaar 2024 / 0,5 kilo

Artikel 15 van 52
€ 6,95 (inclusief btw)
Overzicht

Flageolet zijn kleine, lichtgroene boontjes en komen al vanaf ca 1800 oorspronkelijk uit Frankrijk, maar momenteel worden ze ook geteeld in Californië en Australië. De peul van de flageolet is oneetbaar, het is een echte droogboon. Flageolet hoeven relatief niet lang te weken en zijn ook sneller gaar dan de meeste andere bonen. Flageolets kunnen worden vervangen voor witte bonen (bijv. Cannellini), en worden vaak gebruikt in een Franse Cassoulet, salades, curry's en stoofschotels. Ze zijn ook erg lekker in combinatie met lamsvlees, kip en vis. Flageolets hebben binnenin een romige textuur, maar blijven heel na het koken.

Er bestaan verschillende rassen van de flageolets: o.a. de Chevrier en Elsa. De beste flageolets komen uit de omgeving van Chevrier, dit soort wordt veel gebruikt in Franse sterrenrestaurant maar zijn buiten Frankrijk moeilijk te krijgen. De Elsa is een goede vervanger, komt ook uit Frankrijk, is iets kleiner van stuk dan de Chervier, de smaak is uitstekend. De bonen worden gedroogd in de peul en later gedopt wanneer ze droog zijn.

De schil van de flageolet is dunner dan bij andere Phaseolus vulgaris-cultivars en vergemakkelijkt de spijsvertering. In de traditionele Franse keuken is de flageolet het meest bekend als bijgerecht bij een geroosterde lamsbout, maar het is zeker niet het enige mogelijke gebruik ervan. Integendeel, dankzij zijn aantrekkelijke uiterlijk past het in elke verfijnde kleurrijke vegetarische presentatie.

De flageolet kan ook worden geconsumeerd in het "verse sperzieboon"-stadium, net als sommige andere "droogbonen", hoewel dit van korte duur is omdat de peul niet draadloos is


Teelt- en droogproces
Het meest opmerkelijke kenmerk van Flageolets is het zaad, dat kleiner is dan andere bonenzaden en een aantrekkelijke lichtgroene kleur heeft, een vrij zeldzame eigenschap binnen de Phaseolus vulgaris-soort. Behandel de flageolet echter als elke andere boon in het veld en u krijgt een heel gewoon uitziende boon met witte zaadjes en een lage opbrengst. De "magic touch" van de telers heeft te maken met het pluk- en droogproces. Velen beweren dat het een delicate smaak heeft die in geen enkele andere boon wordt gevonden, maar misschien doet denken aan groene sojaboon (Adame bonen) of Lima-boon. Ongetwijfeld wordt dit beïnvloed door de "schattige uitstraling" van de zaden, versterkt door het prestige dat eraan vastzit naar de oorsprong van dit ingrediënt - als het de smaakpapillen van de Parijse fijnproevers behaagt, moet het wel uitstekend zijn.

Om de bonen te verkrijgen, moeten de peulen worden geoogst als ze goed gevuld maar nog groen zijn. Slechts een paar soorten kunnen op dat moment gemakkelijk worden gepeld. Ze vallen in de generieke naam van "tuinbouwbonen". Om halfgedroogde zaden te verkrijgen, kan de hele plant worden opgetrokken en ondersteboven in een schuur worden gehangen om te drogen en de peulen worden gepeld wanneer de peulen dof groen zijn en droog aanvoelen. Als de planten in de grond blijven, kan de kleur van de peul eerder grijs dan groen zijn en de oogstperiode voor dit specifieke doel iets korter.

Weektijd: 5-8uur

Gaartijd: 20-45minuten

Recepten met peulvruchten

© 2011 - 2024 Peulvruchten Online Service | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel