seizoen 2023/2024
Kapucijners / Capucijners / *Groningen / Oogstjaar 2023 / 0,5 kilo
Overzicht
Andere namen zijn: raasdonders, rozijnerwten, blauwschokkers, vale erwten.
Kapucijners zijn hoekige en gedeukte erwten en worden in juli en augustus geoogst. De hoekige licht- tot donkerbruine erwten worden in ons land gedroogd en veel gegeten. De kapucijners blijven heel bij het koken maar hebben binnenin een romige textuur en een zoete, spek-achtige smaak. Ze worden vaak gecombineerd met uitgebakken dobbeltjes spek en mosterd maar ook gebruikt in stoofschotels, hutspot en eenpansgerechten, om soep van te maken of toegevoegd in een maaltijdsalade. Ze bevatten veel voedingsstoffen, waaronder eiwitten, vitaminen, mineralen en bevatten veel vezels en relatief weinig calorieën. Ze worden ook vaak als vleesvervanger gegeten vanwege de eiwitten en vitamine C, B1 en B2 die er in zitten.
(!)Zand en steentjes: Voor gebruik deze kapucijners goed spoelen en wassen. Kijk goed na op kleine steentjes. Deze kapucijners hebben we getest en zijn erg smaakvol. Ze blijven wel wat stevig, voor wat zachtere bonen de kapucijners even wat langer koken (ca 15min. erbij).
Weektijd kapucijners: minimaal 8uur
Kooktijd kapucijners: 40-60 minuten