Kiemen in woord en beeld
OverzichtBonenmix van 6 soorten bonen en linzen: Groene linzen, Puy Linzen, Rode linzen, Kikkererwten, Mungbonen, Adukibonen.
Kiemen in woord en beeld
Doe een laagje bonenmix in een glazen pot
Niet teveel want het verdriedubbelt zo ongeveer.
Voeg ruim schoon water toe en laat het een nachtje weken.
12 uur later is het in volume toegenomen.
Nu even goed spoelen met schoon koud water en uit laten lekken in een zeef (deksel met gaatjes of een gaasje op de pot is handig voor het spoelen). Het wordt aangeraden om de pot scheef te zetten 45graden. Dit om alles goed te laten ontkiemen.
Een foto van boven af in de pot.
12 uur later weer goed spoelen en laten uitlekken en weer in de pot doen.
12 uur later de weer spoelen en uitlekken…zijn er al kiemen?
De kiemen zijn nu klein maar kunnen als je wilt al gebruikt worden.
Echte ‘volwassen’ kiemen, klaar voor gebruik. Proef ze af en toe en kies het moment uit wanneer je ze zelf het lekkerst vind. En je kunt ‘oogsten’.
Zo ziet het eruit als ze volledig ontkiemt zijn: een hele pot vol! Nu niet meer spoelen (anders worden ze te nat voor het bewaren in de koelkast) maar stop de kiemen in een plastic zak of bakje en je kunt ze ongeveer een week of 2 in de koelkast bewaren.
Je kunt ze rauw eten maar toch wordt vaak aangeraden om ze even te stomen of kort te verhitten. Deze mix is vooral geschikt voor warme gerechten zoals omeletten, roerbakschotels en soepen. Voor salades even aanbakken en dan gebruiken of kort stomen.