Recept
Zachte Polenta met Ragu van verse Worstjes
OverzichtStevige winterkost uit Noord-Italië
Ingrediënten voor 4 personen: 500 g verse (Italiaanse) varkensworstjes, 2 eetlepels olijfolie, 1 ui gesnipperd, 500 ml Italiaanse gezeefde tomaten (passata), 150 ml droge rode wijn, 6 zongedroogde tomaten op olie uitgelekt en fijngesneden, 300 g polenta, versgeraspte Parmezaanse kaas voor erbij.
Bereiden Knijp voor de ragu het worstvlees uit de velletjes; doe het in een kom en prak het fijn. Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de ui in 5 minuten zacht en goudgeel. Roer het worstvlees erdoor, bak het bruin en druk met een pollepel de klontjes stuk. Voeg de passata en wijn toe en breng de saus aan de kook. Roer de zongedroogde tomaten erdoor en laat de saus 30 minuten zachtjes koken, tot hij wat dikker is geworden. Roer af en toe even door en breng op smaak met zout en peper.
Breng ondertussen 1,4 liter water met 2 theelepels zout aan de kook. Strooi de polenta daar langzaam in terwijl u voortdurend roert om klontjes te voorkomen. Kook de polenta al roerend 10 minuten op laag vuur, tot de massa dik wordt en de consistentie heeft van aardappelpuree.
Verdeel de polenta snel over vier grote, warme soepborden en maak een kuiltje in het midden van elke portie. Schep daar de worstsaus in en serveer de polenta; geef de Parmezaanse kaas er apart bij.
Bron kookboek: Maxine Clark's Italiaanse keuken