Recept
Snert met groene erwten en spliterwten
OverzichtSnert recept (met groene erwten en spliterwten)
Voor een flinke pan soep:
1 flinke hamschijf (of schouderkarbonades, of varkenspoot)
1-2 ons rookpek aan dobbelsteentjes
1 pond spliterwten
1 pond groene erwten
2 á 3 dikke preien, in ringen
1 kleine selderijknol, geschild en in dobbelsteentjes
1 winterpeen in dobbelsteentjes
4 aardappels, in dobbelsteentjes
1 of 2 rookworsten
zout en peper
ca 2 liter water
Zet de groene hele erwten de avond ervoor in de week in ruim water. Spoel ze de volgende dag na het weken af en zet de hele erwten op met ca 2 liter schoon water. Leg de hamschijf (of ander varkensvlees) erin. Laat het geheel aan de kook komen en voeg na 30 minuten de spliterwten toe. Breng het weer aan de kook en laat alles nog ca 30 minuten zachtjes koken. Schuim regelmatig af. Proef even of de erwten gaar zijn (zijn ze nog niet gaar dan nog eens 15 minuten koken) , haal het vlees eruit en snijd het in kleine stukken. Doe het vlees terug in de pan. Voeg nu de overige ingrediënten toe behalve de rookworst. Af en toe roeren anders zet de soep aan op de bodem van de pan. Na ca. 20 minuten is de groente in de soep gaar, en is de erwtensoep klaar.
Laat de rookworst in een apart pannetje met water wellen. Vooral niet koken! Is de worst klaar, snijd hem dan in plakjes en voeg die toe aan de soep. Laat het geheel nog even opwarmen. Proef de soep en maak hem op smaak af met wat zout en peper. Geef bij erwtensoep roggebrood. Dat kunt u besmeren met boter en dan beleggen met het in plakken gesneden spek uit de soep of met de rookworst. U kunt ook kiezen voor beleggen met katenspek. Eet smakelijk!
www.peulvruchten-bestellen.nl