Stamppot 'Dreuge Bonen' op Groningse wijze 400 gram gedroogde bonen 1½ kilo aardappelen (bloemig ) 1 rookworst zout, peper 50 gram boter eventueel melk (het is een vrij stevige stamppot die wel wat extra vocht kan gebruiken) menu tip: Stamppot 'Dreuge bonen' met Komkommer zoet/zuur | Bereidingswijze: De puntjes van de droge bonen afknippen daarna in stukjes knippen en 12 uur in koud water laten weken. De bonen in kokend water met zout opzetten en ongeveer 3,5 uur laten koken. De aardappelen schillen, wassen en in stukken snijden. De aardappelen gaar koken. Intussen de rookworst bereiden volgens de aanwijzingen op de verpakking. De bonen en de aardappelen afgieten, boter toevoegen en door elkaar heen stampen. Is het nog te stevig dan kunt u wat melk gebruiken. Daarna nog even op smaak brengen met peper en zout. De stampot serveren met de rookworst in plakken er bovenop. Ook de groninger verse worst, rookspek of speklapjes smaken hier uitstekend bij. tip: Speklapjes uitbakken in de pan en in plaats van boter het spekvet door de stamppot roeren. Het spekvet geeft extra smaak aan de stamppot. Deze tip geldt overigens voor alle stamppotten. |