seizoen 2024/2025
Tuinbonen / gepelde tuinbonen / gedroogd / split Fava beans / Turkije / Oogst van 2024 / 500gram
OverzichtGedroogde, gepelde en gespleten tuinbonen. Deze worden vaak gebruikt omdat ze sneller garen dan de hele tuinbonen. Split Tuinbonen zijn lekker, veelzijdig en eenvoudig om te koken - weken is zelfs niet nodig. Gebruik ze om dal, falafel en hummus te maken - of voeg een handvol of meer aan soepen, stoofschotels en curries. De bonen worden zachter en zachter hoe langer ze worden gekookt. Kook de gespleten tuinbonen met ruim water of bouillon, en kook gedurende 10 minuten daarna zachtjes ca 30-40 minuten koken. Inweken versnelt de garing, maar is niet essentieel.
Deze tuinbonen worden ook vaak geroosterd als snack met wat zeezout en versgemalen peper. Dan moeten de tuinbonen wel een nachtje (8-12uur) in de week, daarna droogdeppen en in de oven roosteren totdat ze lekker brossig zijn.
Andere namen zijn: Fava beans, Broadbeans, Paardebonen, Ful Medames