seizoen 2024/2025
Reade Krobbe | Friese woudbonen / Krûpke / *Friesland | Oogstjaar 2024 / 0,5 kilo
OverzichtReade Krobbe is een stamboon en landras dat in de Friese Wouden, met name in de Trynwâlden, in zeer kleine hoeveelheden, nog geteeld wordt. De omvang van de boon vinden we terug in de benaming. 'Krobbe' is het Friese woord voor iets dat klein is. De boon wordt in de Trynwâlden overigens 'krûpke' genoemd. Pas sinds een jaar of tien is deze boon weer verkrijgbaar.
Eigenschappen en toepassing: De reade krobbe is een sterke boon, die goed bestand is tegen koude, nattigheid en wind. Het ras is ongevoelig voor virussen. Hij heeft een steenrode kleur met okerkleurige spikkels. In Groningen heb je de bonti's een verwant ras dat een beetje op deze Friese boon lijkt. De reade krobbe blijft mooi vast bij het koken en smaakt pikant. Traditioneel worden de ‘Reade Krobben’ gegeten met uitgebakken gerookt spek en spekvet, soms aangevuld met een lepelvol azijn. Gekookt verandert de kleur in lichtbruin. In een vroegtijdig stadium kan de reade krobbe ook als slaboon gegeten worden. De boon wordt door kenners pikanter gevonden.
Weektijd: minimaal 8 uur
Gaartijd: 30-45 minuten