seizoen 2024/2025
Bomba Boon / Fasalo Bomba / Polen / Oogstjaar 2024 / 0,5 kilo
OverzichtDe Bomba is een mooie dikke ronde, Poolse witte boon. Het heeft een romige textuur.
De Hollandse wittebonen zijn een van onze veelgevraagde artikelen. Onze Bomba lijken qua uiterlijk op elkaar, maar is veel beter (denken we) in smaak en textuur. We omschrijven deze vaak als romige bonen voor soep, maar je kunt ze in allerlei soorten gerechten gebruiken, van Soepen, Stoofpotten tot zelfs klassieke Engelse gebakken bonen in tomatensaus.
In Polen staan gedroogde bonen bekend als Fasola. Veel traditionele Poolse recepten vragen om Fasola Biale - een algemene term voor witte bonen. Ook bekend in Polen is de Jas boon, deze is vergelijkbaar met onze Hollandse iets afgeplatte en grote pronkboon, de Boerentenen.
Recept:
Vegetarische Wittebonen Spread
2 kopjes gekookte witte bonen (bijv. Poolse Bomba bonen) 2 uien 2 theelepels marjolein 1 eetlepel plantaardige olie (koolzaad of zonnebloem), optioneel: 1 eetlepel sojasaus
Bereidingswijze
Verhit de olie in een pan. Fruit de grof gesneden ui in de olie (we gaan het toch mengen). Het is de moeite waard om het op middelhoog vuur te doen - we willen dat de ui perfect geglazuurd is, maar niet verbrand. Het is ook de moeite waard om in het begin een snufje zout toe te voegen - hierdoor kan het zijn sappen sneller vrijgeven. De ui is klaar als hij een beetje glazig is.
Voeg aan het einde van het bakken ongeveer een minuut gedroogde marjolein toe. Doe de ui en de uitgelekte bonen in een kom, voeg desgewenst sojasaus en zout toe. Mix alles met een staafmixer of in de keukenmachine tot er een perfect gladde consistentie ontstaat, als het te stevig is gebruik dan wat kookvocht van de bonen.
Bij gebruik als maaltijd – smeer een dikke laag op een volkoren product (cracker, tortilla of brood) en serveer het met groenten of groene salade. Eet smakelijk!
*Deze pasta heeft veel voedingswaarde en een goede verhouding calorieën/verzadiging. Een portie van dit recept is een goede bron van eiwitten en vetten.