seizoen 2024/2025
Tarbais | Haricot Tarbais | witte bonen / Oorsprong Frankrijk - geteeld in Limburg / / Oogstjaar 2024 / 500gram
OverzichtHaricot Tarbais is een middelgrote traditionele boon die in Frankrijk voor cassoulet wordt gebruikt. Deze stoofpot van worst, vlees en bonen is traditioneel winterkost. De grote wittebonen komen van oorsprong uit een klein dorpje in het zuiden van Frankrijk genaamd Tarbais, hoewel hun echte oorsprong in de Nieuwe Wereld lag, vóór de zestiende eeuw. Ze werden vroeger (in navolging van de bewoners van Amerika, waar de boon vandaan komt) ook in Frankrijk samen met maïs geteeld, zodat de bonen een steuntje hadden aan de maïsplant. De naam “maïsboon” was vrij gebruikelijk in die tijd.
Haricot Tarbais is dus een stokboon. De bonen worden tegelijk met maïs geplant. Hierdoor kan de maïsstengel als een stok voor de bonen fungeren. Zodra de bonen volledig rijp zijn, moeten ze worden geoogst. Omdat ze echter verstrikt zijn in maïs, moeten ze met de hand worden geoogst. Dit arbeidsintensieve proces vindt elk jaar begin september plaats. Tarbaisbonen hebben een zeer dunne schil en een subtiele smaak.
Nu wordt deze droogboon vanwege zijn zeer verfijnde smaak (smelt op de tong...), dunne huid en lichte verteerbaarheid sinds 1986 weer professioneel geteeld voor liefhebbers en betere restaurants, veel Fransen kennen dit ras en kweken deze in eigen tuin.
Onze Tarbais bonen zijn door een akkerbouwer in Limburg geteeld en met succes!
Gebruik: Gekookte Tarbais-bonen, gemengd met citroen en verse kruiden, zijn een heerlijk bijgerecht bij vis, vlees of gevogelte. Deze boon is een klassieker voor Franse cassoulets van lamsvlees en groenten. Spoel de bonen af met koud water. Doe de schoongemaakte bonen in een kom met ruim vers, koud water, dek af en laat ze 8 uur of een nacht bij kamertemperatuur weken; daarna afgieten en opnieuw goed afspoelen. Kook de bonen in ruim water met 5,5 cm water erboven, en laat ze ca 1 uur zachtjes koken, tot ze gaar zijn, afhankelijk van de grootte en de ouderdom van de boon.