Peulvruchten en Gezondheid
Eiwitten
Peulvruchten en eiwittenHet eiwitgehalte van peulvruchten is zo’n twee keer hoger dan dat van de meeste granen, maar ongeveer een kwart tot een derde van dat van vlees. Uitzondering is de sojaboon, die wel twee keer zo veel eiwit bevatten als de meeste…
Vezels
Peulvruchten en VezelsPeulvruchten zijn vezelrijk en er zitten veel verschillende soorten vezels in peulvruchten. En wanneer je regelmatig een (kleine) portie bonen, linzen of erwten toevoegt aan je maaltijd kom je een stuk gemakkelijker aan je…
Koolhydraten
Peulvruchten en KoolhydratenDe koolhydraten in peulvruchten zijn voornamelijk polysachariden die minder snel in het lichaam worden opgenomen, de zogenoemde langzame koolhydraten. Dit is gunstig ter voorkoming van een snelle stijging van het…
Gluten
Peulvruchten en GlutenPeulvruchten, zoals linzen, bonen, kikkererwten en erwten, zijn van nature glutenvrij. Ze vormen een uitstekende bron van eiwitten, vezels, vitaminen en mineralen.
Gluten is een eiwit dat voorkomt in bepaalde granen, zoals tarwe,…Voedingswaarde
géén afbeelding beschikbaar
Peulvruchten en VoedingswaardeIn peulvruchten zijn diverse B-vitamines aanwezig, zoals vitamine B1 (thiamine), B2 (riboflavine), B3 (niacine), B6 en B11 (foliumzuur). Met name foliumzuur bevatten ze relatief veel. Vitamine B12 komt niet voor in peulvruchten en…
Vetarm
géén afbeelding beschikbaar
Peulvruchten vetarmHet aanwezige vet in peulvruchten bestaat vooral uit onverzadigde vetzuren. De vetten in dierlijke producten zijn voornamelijk verzadigde. Daarom heeft vervanging van dierlijke producten door peulvruchten een gunstige invloed op…
Peulvruchten en houdbaarheid
géén afbeelding beschikbaar
Peulvruchten en houdbaarheidGedroogde peulvruchten kunnen het beste koel, droog, donker en goed verpakt bewaard worden. Gedroogde peulvruchten horen gaaf, onbeschimmeld en niet muf te zijn. Onder invloed van licht, vocht en warmte kunnen peulvruchten gaan…